IJs- en skeelerclub Nijeveen en de schaats- en inline-skatesport

Ondanks dat de club van oudsher een ijsclub is, profileert de club zich gedurende het jaar meer met de inline-skate activiteiten dan die van het schaatsen. Dit komt natuurlijk omdat de schaatsactiviteiten op de natuurijsbaan afhankelijk van vorstperiodes zijn. De schaatsperiodes zijn dan ook veel korter, als deze er al zijn.

 

Toch is de club wel degelijk een ijsclub: veel enthousiaste vrijwilligers en bestuursleden zijn druk in touw om voor een mooie ijsvloer tijdens een vorstperiode te zorgen. De ijsmeesters meten of het ijs dik genoeg is voordat er op geschaatst kan worden door de inwoners van Nijeveen. Schaatsactiviteiten voor de basisscholen, zoals bijvoorbeeld een 11 steden tocht, of kortebaanwedstrijdjes worden georganiseerd. Schaatstrainingen worden gegeven. Plannen bestaan om in een strenge winter een spannende regionale marathon op natuurijs te regelen. Daarnaast is het natuurlijk ook een oergezellige aangelegenheid, het schaatsen op de ijsbaan door de dorpsbewoners. Daarna even lekker opwarmen met lekkere warme chocolademelk of warme snert in de kantine. De club hoopt op mooie strenge winters.

Sinds de aanwezigheid van de skeelerbaan bij de ijs- en skeelerclub Nijeveen heeft de club een enorme boost gekregen. Arjan Smit – 7-voudig Nederlands kampioen inline-skaten- en zijn vrouw Riette Smit zijn begonnen als trainers inline-skate in 2007 op 2 trainingsavonden. Er waren toen zo’n 45 inline-skateleden. Inmiddels is er een behoorlijk trainersteam en is de skeelerbaan tijdens het seizoen van half maart tot eind september 4 avonden in de week volledig bezet voor trainingen. Naast trainingen inline-skate wordt er ook hardlooptraining gegevenvn september t/m juni. Gedurende de winter worden er indoor inline-skate trainingen georganiseerd in Heerenveen en in Steenwijk. Het aantal trainende leden groeit en het niveau gaat omhoog. Jeugdleden rijden mee in regionale, landelijke en internationale wedstrijden. De ijs- en skeelerclub Nijeveen is een kweekvijver voor nieuw talent: een aantal clubrijders maakt inmiddels grote deel uit van de selectiegroep samengesteld voor Gewest Groningen en Drenthe. Er zijn successen op het NK inline-skate baan, weg en marathon te vermelden: goud, zilver en brons voor clubrijders. Bij regionale wedstrijden zoals de Stouwdam competitie en de Free Wheel Inline Cup Oost worden ook vaak medailles door clubrijders in de wacht gesleept.

 

 

©2021 IJs- en skeelerclub Nijeveen